Prava stranaca na nekretnine u BiH

Toliko Vam se dopala posjeta Bosni i Hercegovini da ste odlučili da se u nju preselite ili prosto smatrate da je kupovina nekretnine u Bosni Hercegovini dobra investicija?

Advokat će vam dati smjernice o najlakšem načinu sticanja nekretnine za strance u Bosni i Hercegovini. Tržište nekretninama u Bosni i Hercegovini je u stalnom porastu, te se proteklih godina u našoj zemlji skoro neprekidno gradi. Dok državljani Bosne i Hercegovine mogu bez ispunjavanja posebnih uslova kupovati nekretnine u Bosni I Hercegovini, kupovina stana ili kuće u Bosni i Hercegovini za strance trpi određena ograničenja.

Ako ste jedni od mnogih koje privlači sticanje nepokretnosti za strance u Bosni i Hercegovini – na pravom ste mjestu da saznate kako da svoje želje realizujete. Strano fizičko lice može da stekne vlasništvo nad nekretninama u Bosni I Hercegovini, ukoliko između naših zemalja postoji reciprocitet. Pojednostavljeno ukoliko u Vašoj zemlji državljanin Bosne i Hercegovine može da stekne vlasništvo nad nekretninom, onda i Vi u Bosni i Hercegovini možete pod istim uslovima da steknete vlasništvo nad nekretninom.

Međutim, strani državljani koji kao fizička lica ne mogu postati vlasnici nekretnine, mogu da osnuju firmu u Bosni i Hercegovini, osnivanjem firme postaju domaća pravna osoba i time stječu pravo na kupovinu nekretnine koju knjiže na svoju firmu.